Автор: Августа Манолева  Бързо изминаха дните от началото на 28-мото издание

...
Автор: Августа Манолева  Бързо изминаха дните от началото на 28-мото издание
Коментари Харесай

„Уроците на Блага“ с два приза от София филм фест

Автор: Августа Манолева

 

 

Бързо изминаха дните от началото на 28-мото издание на София филм фест и към този момент знаем наградените. Фестивалът ни предложи 170 кино лентата от 53 страни от 6 континента. Както постоянно, е наситено и не престават срещите, майсторските класове, представянията онлайн, диалозите на екипите с публиката и публицистите. Всъщност това е най-хубавата част на всеки един фест.

 

Изпълнен със международни министър председатели, министър председатели и опцията да се видят единствено тук огромната част от продукциите. НДК 1, Люмиер, Одеон, G8, Френският институт, Evro Cinema са ежедневно най-натоварените салони, като към тях могат да се прибавят най-малко още 5-6 гостоприемно отворили порти. Прави усещане, че залите са цялостни.

 

Затова започваме с Наградата на публиката, която избра българския филм„ Защото обичам неприятното време “, международна премиера на Яна Лекарска в Международния конкурс за първи и втори филм и Балканския конкурс. От 5 април ще може да се гледа и по слоните.

 

За най-хубавия тийн филм беше избран „ Диада “,отново български – на режисьорката Яна Титова.

 

Тони Пенчев – студент `Филмова и телевизионна режисура` в НАТФИЗ, за избора: „ Тази година имаше доста стойностни филми, уповавам се и отсега нататък да съществува селекцията, тъй като е значима както за мен, по този начин и за доста други младежи.

 

Яна Титова: „ Много е хубава самодейността на СФФ с тийн филмите, значимо да върнем младата аудитория в киносалона с филми, които имат значение. „ Диада “ потвърждава че филми с идея имат смисъл. Да поддържаме тези, свързани с децата ни. “

 

А Младежкото жури – младите киномани, на СФФ за 12-а година дефинират най-хубавия филм от Международния конкурс. Избраха „ Юпитер “,Германия, на режисьораБенджамин Пфол.

И се аргументираха: Беше ни доста мъчно, тъй като всеки един от филмите е толкоз друг и неповторим. Но този е с непредвидена развръзка, неподправена актьорска игра и неповторимо образно преместване в други вселени и светове.

 

Българските кинокритици дадоха своята премия на „ Уроците на Блага “, България-Германия, на режисьора Стефан Командарев, от Балканския конкурс.

 

При поднасянето ѝ Людмила Дякова заключи: връчват, както всяка година, само че в този момент в номинацията участията са извънредно мощни. И прочете мотивацията им: Чрез острата си обществена рецензия филмът прави реалистична дисекция на положението на обществото и институциите; съспенсът и непредвидените обрати в описа основават чувството за обществен трилър; черното възприятие за комизъм в умерени дози повежда историята в плоскостта на парадокса, само че трагизмът ѝ има универсални измерения.

 

„ Уроците на Блага “ получи и премията в състезанието за Най-добър български игрален филм от интернационалните селекционери Димитрис Керкинос (програматор на МФФ Солун), Башак Емре (програматор на „ Фестивала на колела “, Турция) и Бернд Будер (програмен шеф на МФФ „ Котбус “, Германия).

 

А тяхната обосновка е: ново българско игрално кино; добре написан сюжет, ясна посока, отлично осъществяване на актьорите; демонстрира едно общество като джунгла, поставяйки на тестване страстите на фена, и доста значимата морална алтернатива, която визира всички ни – по какъв начин да се оправим с несправедливостта.

 

Оказа се, че екипът отпред с Командарев към този момент снима идващия филм и са в Димитровград, уведомиха ни от сцената Ели Скорчева – основната героиня, която благодари за високото отличие, както и сценаристът на лентата – Симеон Венциславов.

 

Международното жури на СФФ в състав: ръководител Саболч Хайду (Унгария) – режисьор, сценарист, актьор; Зорница София (България) – режисьор; Денис Ру (Германия) – специалист, шеф на Копродакшън маркет, Берлинале; Тинатин Кайришвили (Грузия) – режисьор, сценарист, продуцент и Димитър Маринов (САЩ-България) – артист, отсъди:

 

 ГОЛЯМАТА НАГРАДА„ София – град на киното “ за „ Сухо “, Мексико-Франция-САЩ. Режисьори са Астрид Рондеро (сподели, че за първи път е в България) и Фернанда Валадес. Те са и част от продуцентския екип, дружно с Диана Арсега, Джуърл Кийтс Рос, Виржини Девеса, Жан-Батист Байи-Метр.

 

Това е „ епична история за едно момче, което израсна в сложна обстановка в неговата родна страна Мексико, както и за всички тези, които му помагаха “, по този начин ни показаха творбата си създателките. Филмът, най-хубавият в Международния конкурс за първи и втори игрален филм, получи паричната награда от 7000 евро, обезпечена от Столична община, която се разпределя сред режисьорките и продуцента.

Журито връчи още и следните награди:

 

Специалната премия (на журито) за кино лентата „ Предупреждението “, Румъния-България, на режисьора Ади Войку – тук беше международната му премиера. С аргументацията: Пресъздаване на универсална обстановка посредством потребление на нетрадиционна и вълнуваща конструкция на сюжета. Филм за връзката сред властта и личността, изпълнен със задушаваща, достоверна атмосфера, съвършена актьорска игра и креативна работа на оператора.

 

Наградата за постановка дадоха на Шучи Талати за нейните „ Момичетата си остават девойки “, Индия-Франция-САЩ-Норвегия.

Зорница София прочете и обосновката им: Тя ни потапя в внимателно, детайлно и самоуверено психическо проучване, което показва доста нюанси на скрити и неразрешени страсти, разкривайки елементи на човешката душа в една история за съзряването. Предназначена както за младежи, по този начин и за възрастни.

 

Дадоха и Почетен диплом (Special Mention) на японския дебютен филм „ Отвъд мъглата “ на режисьора Дайчи Мурасе, който показа: Бях на 32 когато започнах да фотографирам този филм. Не знаех по какъв начин се снима филм – безусловно нищо. Разказва се за едно село, което го има в Япония и евентуално ще изчезне в бъдеще, даже в този момент стартира постепенно да изчезва. Направих кино лентата с мисълта да бъде като машина на времето, с цел да може да остане споменът за това село.

 

Наградата за Български късометражен филм автентично разгласи членът на журито Димитър Маринов: Тази година късометражният филм беше в извънредно сложна селекция. С мисъл на Марк Твен ще кажа по какъв начин аз виждам късометражния филм: „ Съжалявам че ти написах толкоз дълго писмо, само че нямах време да ти напиша малко “. Това са филми, които умеят да покажат един живот самоуверено. За този филм, който получава

 

Голямата премия, въпреки че съвсем всички бяха почтени, може да се изкаже единствено с една прелестна мисъл на Достоевски: Душата ми се лекува, когато е с дете. Филм без рекламация, само че с изпълнение; филм който за броени минути прегръща света през очите на дете – „ Шоколад “, на режисьора Орлин Милчев.

 

Наградата е на стойност 9 500 EUR (1 500 EUR парична награда и 8 000 EUR в постпродукционни услуги), обезпечени от Доли медия студио.

Режисьорът благодари особено на дребната звезда Боби – претърпял кино лентата на 7 годинки, и на децата от махалата.

 

Международно жури с ръководител Хана Слак – режисьор, Германия-Словения,  и членове Алберто ла Моника – фестивален програматор, Италия, и Дина Йорданова – киновед, Великобритания-България, присъди

 

Наградата за най-хубав балкански филм на – „ Съзряване “ (Гърция-Германия), режисьор Кристина Иоакеймиди. за „ интуитивността на филмовия роман и фината точност в предаването на страстите “, беше техният аргумент/обосновка. И в това направление – киното на Балканите, изборът е бил сложен сред 12-те продукции от 8 страни, разнообразни по жанр, род и кино език.

 

Наградата получи копродуцентката на кино лентата – Веселка Кирякова, защото режисьорката, в същия ден, го е представяла в Берлин.

 

Балканското жури даде и Почетен диплом (Special Mention) – на кино лентата „ М “ (Северна Македония-Хърватия-Франция-Люксембург-Косово) с режисьор Вардан Тозия за „ забележителната му работа с децата-актьори в антиутопичната приказка “. М. Вардан благодари на български, като счита да продължи съдействието си с нашия фестивал.

 

Журито на ФИПРЕССИ в състав Филип Бергсън (Великобритания), Стоян Синадинов (Северна Македония) и Олга Маркова (България) след съвещания и разногласия, защото най-малко 3-4 са равнопоставените заглавия за премия от 12-те кино лентата, се стопират на унгарския „ Всичко за семейство Левкович “ на режисьора Адам Брайер за премията на ФИПРЕССИ.

 

Международното жури за най-добърДокументален филм с ръководител Виталий Мански (режисьор, Латвия) и членове Дарко Лунгулов (режисьор, Сърбия) и Мария Аверина (режисьор, България) присъди премията на белгийско-френско-нидерландския филм „ Саундтрак на африканската народна власт “на режисьора Йохан Гримонпрес.

 

С аргументацията: съчетава комплицирана мозайка от архивни фрагменти, джаз, литература и мемоари от разнообразни дневници.

 

Освен това даде Почетен диплом на още два кино лентата: „ Четири дъщери “ (Франция-Тунис-Германия-Саудитска Арабия) на режисьорката Каутер Бен Ханияи на арменския „ 1489 “ на режисьорката Шогакат Варданян.

Мотивацията: „ 1489 ” е взор към войната в Нагорни Карабах през 2020 година, режисьорката преглежда персоналната покруса на личното си семейство. Филмът основава мощна, универсална метафора за жестокостта на войната.

 

„ Четири дъщери ” е портрет на семейство в Тунис, коетострада от следствията от продължаващия спор с ISIS. Характерният режисьорски метод на Бен Хания е комбиниран с надълбоко вълнуващи персонални изповеди, разкриващи действителността на света, в който живеят дамите в Близкия изток. “

 

Наградата на София за повсеместен принос към изкуството на киното – както обясни Стефан Китанов, шеф на СФФ – за първи път се връчва 2005 година. Сред носителите са Питър Гринуей, Рангел Вълчанов, Вим Вендерс, Алън Паркър, Иржи Менцел….и още доста известни създатели.

 

Тази година на откриването бяха почетени немската режисьорка, водеща на придвижването „ Ново немско кино “, една от най-значимите режисьорки-феминистки в света – Маргарете декор Трота. И доайена на сценографията в българското кино, художника Георги Тодоров-Жози. На закриването, на актрисата, чиято първа роля в киното е преди 61-години, през 1963 година.

 

10 години по-късно тя изкачва стълбите по аления килим в Кан, от този момент българин не е изкачвал килима в Кан с български филм, има предложение да взе участие във филм с Джеймс Бонд. Не взе участие, само че е в театъра и в киното, има всички високи оценки в страната.

 

Олицетворение на гения, само че не на егоистичния, а на себераздаващия се. 30 години преподава на генерации артисти – Цветана Манева.

„ София филм фест е начинание, което от дълго време има моите пристрастия – аз обичам фестивалите. Харесвам българското кино. Вярвам в диалектиката. Идва друго потомство. Нека да му бъдем за образец. И животът ще стане по-хубав, по-весел, ще се усмихваме по-леко “, сподели наградената юбилярка.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР